KKE ΘΗΒΑΣ:Οχι στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον Άγιο Βασίλη Καπαρελλίου

Τ. Ο. ΘΗΒΑΣ – ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ

OXI ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΒΑΣΙΛΗ

ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΘΗΒΑΙΩΝ

Η ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ ΤΗΣ «ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ»

Είμαστε αντίθετοι στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών πάνω από τον οικισμό του Αγίου Βασίλη Καπαρελλίου. Εάν υλοποιηθούν οι υπάρχοντες σχεδιασμοί, οι ανεμογεννήτριες θα καλύψουν περιμετρικά όλη την παραλία.

Εδώ και χρόνια καταγγέλλουμε και αποκαλύπτουμε δημόσια ότι η άναρχη εγκατάσταση των ΑΠΕ απειλεί να μετατρέψει το Δήμο Θηβαίων – εξαιτίας της γειτνίασης με τα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας   και τις ενεργοβόρες περιοχές της χώρας – στην Πτολεμαϊδα της περιβόητης «πράσινης ανάπτυξης».

Χωρίς καμία υπερβολή, δε θα μείνει λόφος χωρίς πτερύγια και κάμπος υψηλής παραγωγικότητας χωρίς φωτοβολταϊκά.

Είναι πολλοί πλέον εκείνοι που αντιλαμβάνονται ότι η «πράσινη ανάπτυξη» δεν είναι ούτε πράσινη, ούτε ανάπτυξη για το λαό, αλλά μια τεράστια μπίζνα σε βάρος της τσέπης μας και του περιβάλλοντος.

Με ευθύνη όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, οι επιχειρηματικοί όμιλοι μπορούν να εγκαθιστούν ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά, κυριολεκτικά όπου κάνουν κέφι. Ταυτόχρονα, ο προσανατολισμός του ενεργειακού μείγματος προς τις ΑΠΕ και το υγροποιημένο φυσικό αέριο, σε συνδυασμό με την πολιτική της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας έχει μετατρέψει το ρεύμα σε είδος πολυτελείας.

 Ότι κι αν λένε οι εκπρόσωποί τους σε τοπικό επίπεδο, τα κόμματα που κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ μαζί με κάθε λογής δορυφόρους μιας χρήσης) έχουν βάλει πλάτη για να φτάσουμε ως εδώ. Ο ένας έκοβε και ο άλλος έραβε, αυτή είναι η μόνη αλήθεια.

Πχ κανένας από αυτούς δεν τροποποίησε στο παραμικρό το απαράδεκτο χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ, που επιτρέπει τα αιολικά να εγκαθίστανται παντού. Αντίστοιχα, η κυβέρνηση της ΝΔ εγκαινίασε τα προηγούμενα χρόνια το Χρηματιστήριο Ενέργειας, το οποίο ψηφίστηκε από το ΣΥΡΙΖΑ. Με βάση αυτό, η τιμή του ρεύματος καθορίζεται χρηματιστηριακά, με τα γνωστά σε όλους μας αποτελέσματα.

Σοβαρές είναι και οι ευθύνες των δημοτικών αρχών, όπως αυτή της Θήβας, η οποία έχει μετατραπεί σε σημαιοφόρο των επιχειρηματικών ομίλων των ΑΠΕ. Αποδείχθηκε περίτρανα ότι τα όποια ανταποδοτικά ήταν το τυράκι για τη φάκα του διπλασιασμού της τιμής του ρεύματος και της αλλοίωσης του περιβάλλοντος σε ολόκληρες περιοχές.

Το ΚΚΕ έχει πρόταση που απαντάει στο φλέγον ζήτημα της ενέργειας υπέρ του περιβάλλοντος και του λαού. Για ρεύμα κοινωνικό αγαθό, με κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, αξιοποίηση όλων των πηγών ενέργειας με συγκεκριμένο σχεδιασμό, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ισόρροπη ανάπτυξη της κάθε περιοχής.

 Η απαράδεκτη κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή μας πρέπει να αποτελέσει και κριτήριο ψήφου μπροστά στις επικείμενες εκλογές. Η ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση του ΚΚΕ θα ενισχύσει τη μόνη δύναμη που δίνει τη μάχη μέσα κι έξω από τη βουλή ώστε να μπουν εμπόδια στην «πράσινη» λαίλαπα και τη μετατροπή του ρεύματος σε πανάκριβο εμπόρευμα. Μόνο το ΚΚΕ θα βρεθεί 100% αντιμέτωπο στην πολιτική που θα εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση, κινούμενη στην ίδια μέχρι σήμερα κατεύθυνση.

Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων του Αγίου Βασίλη ενάντια στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών. Οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Θήβας θα στηρίξουν έμπρακτα το αίτημα για άμεση συζήτηση του θέματος στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σχετικά